Frans-Vlaanderen

Een overstapje naar Frans-Vlaanderen is overigens zo gemaakt en ook daar vind je de authentieke Westhoekgezelligheid.

Dit was immers een stukje Vlaanderen dat in 1713 grondgebied werd van Frankrijk. Maar het Vlaamse is er nog niet verdwenen: straatnamen en dorpen klinken er bekend en de oudere bevolking spreekt ‘Vlemsch’.

Wie de moeite doet om de Westhoek ‘over de Schreve’ te bezoeken, krijgt een weldoend bad vol nostalgie in ruil. Duinkerke, Hondschoote, Bambeke, Wormhout, Steenvoorde, Hazebroek, Cassel, Belle, Ekelsbeke,… authentieker kan het niet. In Cassel leest het marktplein als een historisch boek. De Catsberg en de Casselberg zijn ook nog net iets hoger dan onze Westhoekbergen.

Toch valt het op hoe snel culturen veranderen. In Frans-Vlaanderen staat Picon op de drankenkaart naast de Pelforth, en is er café en grand café.

Meer info: www.paysdeflandre.fr

Nord-Pas de Calais

De regio heeft veel steenkoolmijnen en andere zware industrie gekend. Door de sluiting van de mijnen en vele andere bedrijven kent de streek een hoge werkloosheid en armoede. Typisch voor de streek zijn de vele kleine arbeidershuizen.

De kust van deze streek wordt de Opaalkust genoemd. Deze bestaat hoofdzakelijk uit zandstranden, maar er zijn ook een paar kliffen: de Cap Blanc-Nez van 134 meter en de Cap Gris-Nez van 45 meter hoog, met tussenin de baai van Wissant.

Een daguitstap naar één van de belangrijkste historische steden Rijsel (Lille), Arras, Boulogne-sur-Mer, Calais, Duinkerke, Saint-Omer is zeker een aanrader!

Bezoek zeker ‘Le Blockhaus d’Eperlecques’, de lanceerbasis van de V2-raketten tijdens WOII.

Meer info:
www.leblockhaus.com